Wikipedia podaje:
Chowder - zupa rybna lub z tzw. frutti di mare. Potrawa kuchni anglosaskiej, obecnie popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Pierwotnie zupa gotowana była na żaglowcach.Lecz znalazł podobną wersję zupy na bazie bulionu gdzie nie jest to sprecyzowane więc mogłam sobie pozwolić na użycie bulionu na bazie kurczaka. Zupa w zasadzie nie smakuje tak jak pierwowzór ale jest również bardzo smaczna i na pewno zagości w naszym menu na stałe.
Przygotowywana jest na bazie wywaru z łbów rybich oraz ości i boczku. Wywar zabielany jest zasmażką lub mlekiem, ewentualnie śmietaną. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i/lub frutti di mare, które gotuje się ok 15 min
20 dag boczku świeżego 1 cebulka 1 seler naciowy 1 zielona papryka ok. 1,5 l bulionu drobiowego 6-8 ziemniaków 2 marchwie 1 puszka kukurydzy 1 łyżka margaryny 1 łyżka mąki sól pieprz tymianek nać pietruszki ok. pół łyżeczki sosu tabasco (15-20 kropel) | ||||
Boczek i cebulkę zeszklić,dodać pokrojony w kostkę seler naciowy i paprykę zieloną.Dusić wszystko przez ok. 3-4 min.Zalać bulionem,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew-gotować ok. 15 min.,aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania zupy dodać kukurydzę z puszki,zaprawić wszystko zasmażką zrobioną z jednej łyżki mąki.Doprawić zupę do smaku,dodać szczyptę tymianku,posiekaną natkę pietruszki i odrobinę sosu tabasco (ilość zależy od gustu). | ||||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz