Jedno zastrzeżenie mam do tej zupy że jest dość tłusta... W przyszłości spróbuję ją zrobić bez chorizo a z jakąś mniej tłustą, ale pikantną kiełbasą.
Potrzebne nam będą:
250 g kiełbasy chorizo
2 cebule
3 papryki w różnych kolorach
1 łyżeczka zmielonego kminku
350 g tomato frito (przetarte pomidory w kartoniku)
2 puszki po 400 g ciecierzycy
750 ml wody
1 kostka bulionu wołowego
1 bagietka lub inne pieczywo do zupy
Pokroić na półplasterki chorizo i cebulę, paprykę w paski.
Podsmażyć na patelni (lub w garnku) kiełbasę chorizo bez użycia tłuszczu (kiełbasa jest dość tłusta sama w sobie), dodać cebulę, paprykę i kominek. Smażyć aż cebula nabierze złotej barwy.
Dodać do tego sos pomidorowy (tomato frito), ciecierzycę i 750 ml wody. Zagotować.
Dodać kostkę bulionu wołowego. Gotować około 5-6 minut, jeśli ktoś potrzebuje to doprawić solą i pieprzem (ja nie musiałam). Podzielić do miseczek, podawać z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz