niedziela, 21 marca 2010

Wielkanocne muffinki

Jako iż zbliża się Wielkanoc a razem z nią świąteczne śniadanie w szkole, domyślam się że rodzice znowu będą mieli jakies potrawy do przygotowania, ja wymyśliłam sobie muffinki odpowiednie do tego święta, inspirację czerpię z babeczek wielkanocnych Dorotus, lecz po wypróbowaniu wczoraj jej przepisu stwierdziłam że to jednak typowe babeczki, są za sypkie do szkoły więc zastawiałam się nad muffinami... I znalazłam na forum cincin, plus bita śmietana, daje piękne efekty:)  Lecz tego nie doniosę do szkoły, jeszcze poszukuję przepisu na jakiś nie bardzo tłusty krem który wytrzyma bez lodówki ze dwie godziny...
Na razie wklejam efekt dzisiejszej pracy.Te muffiny to tak jakby małe murzynki, pyszne! Myślę że świetnie też by smakowały w takim połączeniu jak to ciasto czyli z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową.

Muffiny:
1 i 1/3 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
4 i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki chudego mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
Załączyć piekarnik do 200 stopni, w czasie gdy będzie się nagrzewać robimy ciasto.
Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.  W drugiej miseczce wymieszać mokre składniki: mleko, jogurt i olejek waniliowy. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką i wylewać do formy muffinkowej do połowy wysokości. Wyszło mi tego 24 sztuki. Piec 20 minut.

Bita śmietana:

500 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić aż do uzyskania gęstej masy, dodać cukier puder, wymieszać razem. Nakładać do szprycy i wycisnąć na około muffinek, środek pozostawiając pusty na dekorację.

Dekoracja:
Cukrowe jajeczka.


Smacznego :)