wtorek, 9 marca 2010

Łosoś z grilla w kremowym sosie podany z makaronem

Na stronie spryciarze.pl znalazłam kiedyś świetny przepis na łososia. Kucharz w tym filmiku proponuje niekonwencjonalny sposób grillowania... ja się nie odważyłam na ten sposób i przepis wypróbowałam dopiero jak kupiłam patelnię grillową. Nigdy bym nie pomyślała że to tak dobry zakup :)  Łosoś upiekł się (czy to dobre wyrażenie?) w trzy minuty :)
Polecam.


Składniki:
* Łosoś - 1 kg
* Kapusta pekińska (połówka)
* Makaron świderki
* Szklanka mleka
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 2 serki topione
* Zielona pietruszka
* Czosnek
* Sól, pieprz

niedziela, 7 marca 2010

Szarlotka z dodatkiem marcepanu

Dorotus76 upiekła ostatnio piekną szarlotkę. Wygladała cudownie, jako iż zrobiłam to mogę napisać że pachniała nieziemsko. Tylko że jest strasznie ciężka.., kawałek ciasta to już za dużo... nie wiem co zrobię z połową ciasta... Jest to jedyne ciasto z jabłkami które lepiej mi smakuje na zimno niż na ciepło.
Nie wklejam przepisu gdyż nie mogę polecić, chętnych odsyłam do źródła: Szarlotka w marcepanowym cieście.
Moje zdjęcia:
 

 

Curry z grillowanej soji i warzyw

Wczoraj natrafiłam na grillowaną soję... nigdy nie jadłam tego wynalazku, ale wczoraj w sklepie była degustacja... i zdziwiłam się jakie to jest dobre :) Kupiłam z zamiarem wypróbowania. W domu jednak naszły mnie wątpliwości jak to zrobić by było jadalne dla rodziny... Ale od czego mamy internet? Weszłam na stronę producenta i ta,ta! mam! ;) Link do oryginalnego przepisu (po holendersku) http://tivall.nl/recept.asp?id=160
A u mnie po naszemu :)

350 g grillowanej soji (kupiłam tą http://tivall.nl/product.asp?id=31)
1 puszka pokrojonego ananasa (opakowanie 227 g)
2 cebulki dymki
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka pasty curry łagodnej
2 łyżki oleju
400 g mieszkanki warzyw, tzw.Holenderskiej (brokuł, kalafior, marchewka, seler naciowy)
2 łyżeczki posiekanej kolendry
Ryż Basamati

Ugotować ryż na sypko.
Pokroić cebulkę, odsączyć ananas. W szklance wymieszać mleczko kokosowe i pastę curry.
Na patelni (jak ktoś ma woka to jeszcze lepiej) rozgrzać olej, wrzucić warzywa i 3 minuty podsmażyć. Dorzucić kawałki grillowanej soji, podsmażyć jeszcze 2 minuty. Dodać naszą mieszankę mleczka z curry, wymieszać.
Podawać z ryżem.
Smacznego.