poniedziałek, 4 października 2010

Zupa w półgodziny, czyli zupa serowa

Zupa serowa należy do takich dań które wystarczą za cały obiad i które razem z krojeniem i gotowaniem zajmą maksymalnie pół godziny, chyba że ktoś ma ochotę robić na bulionie który sam gotuje wtedy trzeba dodać czas na gotowanie bulionu.
Zupa bardzo sycąca, u nas zjadana z dodatkiem pieczywa, polecam :)




Jako iż ilość zupy zależy dla ilu osób się gotuje to podaje wersję uniwersalną. Ja gotuję dla trzech osób na dwa dni tę zupę więc robię z 3 litrów bulionu.

1 litr bulionu (wystarczy zrobiony z kostki warzywnej)
1 kotkę sera topionego czystego (100g)
250g mięsa mielonego mieszanego
1 por
Szczypiorek (choć nie jest obowiązkowy)
można też dodać podsmażone pieczarki, ugotowane różyczki brokułu, pokrojoną paprykę

Przygotowanie:
Podsmażamy mięso mielone na patelni (bez dodawania tłuszczu), przecedzamy przez sitko by pozbyć się wytopionego tłuszczu.
Kroimy por w plasterki.
Do bulionu dodajemy serek, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy mięso mielone i por (plus inne rzeczy np. brokuły, paprykę, pieczarki).
Zagotować i potem na małym gazie gotować jeszcze przez 15 minut.
Przed nalaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz