wtorek, 1 listopada 2011

Zupa z pieczonym czosnkiem

Nigdy nie jadłam zupy czosnkowej a jako iż bardzo lubimy smak czosnku to przejrzałam przepisy na taką zupę zamieszczone w internecie i najbardziej spodobał mi się ten umieszczony przez Bajderke w serwisie mniammniam.com.
W sumie to ten czosnek pieczony w piekarniku pobudził moją wyobraźnię, choć po przeczytaniu że zupa jest z 50 ząbków czosnku miałam chwilę wątpliwości, ale krótką chwilę ;) Taką tylko żeby wstać, ubrać się i dokupić więcej czosnku ;)
Smak tej zupy całkowicie mnie zaskoczył, był tak doskonale delikatny i aromatyczny że zupełnie nas oczarował. I co ciekawe o ile dom nasiąka na parę godzin zapachem czosnku (trudno... czego się nie zrobi dla doznań smakowych) to od biesiadnika nie czuć czosnkiem, więc spokojnie można się delektować w towarzystwie.

W sumie smakowo podobna do francuskiej zupy cebulowej, mimo iż tutaj nie używa się wina do gotowania.
Potrzebujemy:

50 ząbków czosnku
troszkę oliwy z oliwek
2 cebule
tymianek
2 litry bulionu
0,5 szklanki słodkiej śmietany
50g tartego parmezanu lub innego sera
grzanki

Załączamy piekarnik na 175 stopni, by się rozgrzał.
30 rozdzielonych ząbków wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy niewielką ilością oliwy, mieszamy by ząbki obtoczyły się w tłuszczu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.
20 ząbków czosnku (rozdzielonych, nie obranych) wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i mocno wstrząsamy by czosnek obijał się o ścianki i pokrywkę. W ten ekspresowy sposób obraliśmy czosnek.
Obraną cebulę kroimy w plasterki.
Wlewamy troszkę oliwy na lekko rozgrzaną patelnię, dodajemy cebulę i troszkę tymianku (ilość wg. gustu), chwilkę mieszamy i dodajemy czosnek. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.

Wyłączamy gaz pod patelnią i wyciskamy nasze 30 upieczonych ząbków (lekko rozchylić górę ząbka i wyciskać jak z tubki). Wlać bulion, wymieszać, przelać do garnka. Gotować 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zupę zmiksować na krem, dolać śmietanę i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzankami i posypaną serem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz