piątek, 2 marca 2012

Biszkoptowy omlet na słodko

Gdy parę dni temu przeczytałam na Kwestia Smaku.com o tym omlecie to wiedziałam że muszę go zrobić, uwielbiam biszkopty a taka wersja ekspresowa po prostu kusi :)
Dzisiaj u mojej starszej córki spała koleżanka więc pomyślałam że to idealna okazja. Dziewczynom smakowało bardzo ale okazało się że dziewięciolatki które normalnie zjadają po dwa, trzy naleśniki, nie dają radę zjeść całego omleta, Dopiero gdy zjadłam swojego wiedziałam już dlaczego, one są bardzo sycące, dlatego idealne na śniadanie z czymś słodkim, u nas to były różne dżemy i bita śmietana.

Polecam :)






Przepis kopiuję od autorki:

Składniki na jeden omlet:
• 2 jajka
• mała szczypta soli
• 2 łyżki mąki pszennej
• kawałeczek masła


Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać przesianą mąkę.
Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Resztę masła zabrać, patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 2 - 3 minuty, aż omlet zacznie cichutko "skwierczeć".
Wówczas przełożyć omlet na drugą stronę (technika dowolna, od podrzucania poprzez przekładanie dwiema łopatkami i pomoc drugiej osoby, można też zsunąć omlet na talerz, przekryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić. Smażyć z drugiej strony przez około 1,5 minuty. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego :)



5 komentarzy: